Skrikande barn i bilen, bråk med partnern eller lunch on-the-go… anledningarna till splittrat fokus under bilkörning är många och varierande. En av de mest omdiskuterade distraktionerna är mobiltelefonen. Gör samtal i mobilen oss till sämre bilförare och gör det någon skillnad om man använder handsfree? Hur många av oss messar och surfar när vi kör bil och vad tycker vi om andra förares uppkopplade vanor?
Vad säger forskningen?
Forskningen är inte helt enig när det gäller riskerna med att prata i mobiltelefonen vid bilkörning. Några röster i debatten:
- En amerikansk studie syftade till att jämföra körförmågan hos personer som pratar i mobil med de som är alkoholpåverkade. Resultatet visade att personer som pratade i mobil – handhållen eller handsfree – hade försämrad reaktionsförmåga och var inblandade i fler olyckor än när de inte pratade i mobilen. Forskarna drog slutsatsen att risken för trafikolycka var lika stor för de som pratade i mobilen som de som var påverkade av alkohol.
- Therese Malmström, utredare på Transportstyrelsen anser att riskerna med att prata i mobilen vid bilkörning är ungefär desamma oavsett om man har telefonen i handen eller använder handsfree.
- Forskare vid VT (Statens väg- och trafikforskningsinstitut) poängterar också att det är svårt att bevisa att mobilsamtal ökar olycksrisken – oavsett om man använder handsfree eller inte. Däremot betonar man vikten av att föraren inte tittar bort från vägen för att trycka på mobilen eftersom detta ökar risken betydligt.
Motormännens Riksförbund har, i flera år lyft fram riskerna med att släppa blicken från vägen. Man har efterlyst ett mobilförbud, bland annat med hänvisning till studier som visar att den som messar under bilkörning löper 23 gånger så hög risk att råka ut för en olycka.
Trots att åsikterna spretar, så är de flesta överens om att mobilsamtalen i sig inte utgör den största risken utan alla de moment som innebär att föraren släpper blicken från vägen.
Vad tycker bilförarna om mobilanvändande vid körning?
2013 genomförde Bilprovningen en undersökning för att ta reda på förares inställning till mobilanvändande vid bilkörning och i höstas gjordes en uppföljning av denna. Svaren från de 2 000 personer som deltog gav en del tankar:
- 94% anser att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen vid bilkörning. 2013 var andelen 77%.
- 70% läser eller skickar sms när de kör bil i jämförelse med 24% i förra undersökningen.
- 2013 var det 17% som valde att fota eller spela in film under bilkörning, en andel som har ökat till 40%.
- Nio av tio anser att säkerheten påverkas om man använder mobilen vid bilkörning och 23% har varit nära en olycka på grund av just det, en siffra som har ökat med 5% sedan förra mätningen.
Sifo genomförde också en undersökning förra året på uppdrag av Mekonomen. Bland de drygt 1 100 bilägare som besvarade frågorna så uppger 47% att de använder mobilen samtidigt som de kör och 44% oroar sig också över att andra bilförare gör det samma. Fascinerande nog var det lika många (44%) som oroade sig över att andra bilister körde alkoholpåverkade!
Det finns helt klart en viss oenighet kring hur mobilen påverkar oss vid bilkörning. Det enda jag, som icke-forskare kan konstatera är att jag aldrig har träffat någon person som verkar få ökad koncentration, bättre reaktionsförmåga eller förfinad körteknik vid multitasking.
1 februari kommer en ny lag gällande mobilanvändning i trafiken. Här hittar du en snabbguide kring vad som gäller!